RoLink-Net
Prima reţea analogică naţională a radioamatorilor români!

Despre RoLink

Reţeaua RoLink s-a materializat începînd în toamna anului 2015 și a trecut prin mai multe faze tehnice.

RoLink este o reţea mixtă de comunicaţii vocale, ai căror iniţiatori sunt Cristian Mitroi -YO3GWM, Cristel Teodorescu – YO4ISC şi Cătălin Tănasie – YO7GQZ.

Reţeaua este formată din noduri amplasate în diverse localităţi şi zone din ţară, interconectate prin internet. Comunicaţia radio este standard FM analogic. Scopul sistemului este de a asigura o comunicaţie vocală rapidă cu site-urile interconectate şi de a anima activitatea în banda de 70cm.

Ideea de bază care a stat la temelia construcției acestei rețele a fost aceea de a înlesni radioamatorilor aflați la distanță, posibilitatea de a lua legătura unii cu alții.

 

Motivaţii:

– înlesnirea socializării dintre radioamatorii aflaţi la distantă din punct de vedere geografic;
– stimularea activităţii în benzile de unde ultrascurte (VHF şi UHF);
– asigurarea unui sistem care să permită în anumite cazuri, cooperare în situaţii de urgenţă.

 

Cum funcţionează RoLink?

Daca eşti în zona de acoperire a unui nod RoLink, apeşi PTT-ul staţiei și faci apel în mod uzual, semnalul tău vocal va fi preluat de nod şi retransmis prin internet (VoIP) către toate nodurile active în acel moment, iar fiecare nod va retranslata apelul tău pe portul radio local.

Exemplu: Te deplasezi pe DN1 dinspre București spre Câmpina. Dacă vei emite pe intrarea nodului RoLink de la YO3KXL (431.5 MHz), vei fi auzit în toate localitățile care au noduri conectate în rețeaua RoLink.

 

Ce îţi trebuie pentru a efectua QSO-uri în RoLink?

Este de ajuns un simplu transceiver care să funcţioneze în 70cm/UHF şi care să asigure şi CTCSS la emisie. Poate fi orice staţie fixă, mobilă sau portabilă (se lucrează foarte bine şi cu „chinezării” de genul Baofeng/Wouxun).
YO3KXL găzduieşte nodul RoLink pentru Bucureşti şi împrejurimi, acoperind o arie cu raza de ~90Km faţă de punctul de amplasare (terasa Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei – complex Leu Bucureşti).

Last Updated on  December 10th, 2020